ESNAF VE SANATKAR SİCİL MÜDÜRÜ/YARDIMCISI OLABİLMEK İÇİN GEREKLİ ŞARTLAR NELERDİR?

Esnaf ve sanatkârlar sicili kayıtlarının tam ve doğru tutulması ile esnaf ve sanatkâr sicil müdürlüklerinin çalışma, denetim ve gözetimine yönelik usul ve esasları belirlemek üzere 14.12.2018 tarihli Resmi Gazetede Esnaf ve Sanatkarlar Sicil Yönetmeliği yayımlanmıştır.

Müdür, müdür yardımcısı ve sicil personelinden oluşan Müdürlük, sicilin bulunduğu yerdeki ticaret davalarına bakan asliye hukuk mahkemesinin gözetiminde ve birlik bünyesinde ayrı bir birim olarak kurulmakta ve Müdürlüğün yetki alanı, bünyesinde kurulu bulunduğu birliğin çalışma bölgesidir. Bu bölge içinde Birliğin teklifi ve Bakanlığın onayı ile sicil büroları açılabilecektir.

Esnaf ve Sanatkarlar Sicil Yönetmeliğinin “Müdürlük personelinde aranacak nitelikler” başlıklı 10 uncu maddesine göre Müdürlük personelinde aşağıdaki şartlar aranır:

a)  657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 48 inci maddesinde belirtilen genel şartları haiz olmak,

b) Tacir veya esnaf ve sanatkâr sayılmalarını gerektiren bir faaliyette bulunmamak.

c) Müdür ve müdür yardımcıları için kamuda veya özel sektörde en az üç yıl iş tecrübesine sahip olmak veya en az bir yıl müdürlükte çalışmış olmak.

ç) Müdür olarak atanacaklar için üniversitelerin en az iki yıl süre ile eğitim veren ön lisans programları ile bunlara denkliği yetkili kurum ve kuruluşlarca kabul edilen yurt içi veya yurt dışındaki öğrenim kurumlarından birini tamamlamış olmak.

d) Müdür yardımcısı ve sicil personeli için en az lise diplomasına sahip olmak.

e) Müdür ve müdür yardımcısı olarak atanacaklar için Bakanlık tarafından yapılacak yazılı ve sözlü sınavda başarılı olmak.

Yukarıda sayılan şartlardan birinin kaybedilmesi veya bu şartlardan herhangi birine sahip olmadığının Bakanlık ya da birlik tarafından sonradan öğrenilmesi durumunda, birlik yönetim kurulunca, müdür yardımcısı ve sicil personelinin doğrudan, müdürün ise Bakanlık onayı ile görevine derhal son verilir.

Sicil Müdürü/Müdür Yardımcısı Atanması ve Görevden Alınmasında Talep Edilen Belgeler

Sicil Müdürü, birlik yönetim kurulunun teklifi ve Bakanlığın onayı üzerine atanır.

Müdürün görevden alınması atanmasındaki usule tabidir. Birlik yönetim kurulu müdürün görevden alınmasına ilişkin teklifini haklı gerekçelere dayandırarak yazılı şekilde yapmak zorundadır. Bakanlık; görevden alma talebini, teklifte ve ekinde yer alan bilgi ve belgeler üzerinden veya gerektiğinde mahallinde yapılacak inceleme sonucuna göre en geç altmış gün içerisinde karara bağlar.

Her müdürlükte en az bir müdür yardımcısı bulunur. Müdür yardımcısı ve sicil personeli, birlik yönetim kurulu tarafından atanır ve görevden alınır. Müdür yardımcısı ve sicil personelinin atanmasına ve görevden alınmasına ilişkin birlik yönetim kurulu kararları gerekçesiyle birlikte derhal Bakanlığa bildirilir.

Ticaret Bakanlığının onayına tabi olan sicil müdürü ataması ve görevden alınması işlemleri ile Birlik Yönetim Kurulunca kararlaştırılan sicil müdürü yardımcısı atanması ve görevden alınması işlemlerinde aşağıdaki evraklar talep edilmektedir. Ayrıca, ataması yapılacakların esnaf ve sanatkar veya ticaret sicilinde aktif kayıtlarının bulunmaması gerekmektedir.Öte yandan, sicil müdürleri ile sicil müdür yardımcılarının atanmaları için Ticaret Bakanlığı ilgili Genel Müdürlükte yapılacak yazılı ve sözlü sınavda başarılı olunması gerekmektedir.

 Sicil Müdürü Atanması İçin;

-Atanma gerekçesinin yer aldığı Birlik Yönetim Kurulu Kararı

-Nüfus cüzdanı fotokopisi

-Adli sicil kaydı örneği (e-devlet üzerinden)

-Askerlik durumuna ilişkin belge (erkek adaylar için, e-devlet üzerinden)

-Sağlık kurulu raporu (görevini yapmaya engel olacak bir sağlık sorununun bulunmadığını gösteren, tam teşekküllü hastaneden alınmış)

-İş tecrübesine ilişkin bilgi ve belge

-Diploma sureti (Birlik veya noter onaylı)

-Sicil Müdürü Atama Formu (3 nüsha, ıslak imzalı)

 Sicil Müdürünün Görevden Alınması İçin;

-Görevden almaya ilişkin haklı bir gerekçenin sunulduğu Birlik Yönetim Kurulu Kararı

-Sicil Müdürü Görevden Alma Formu (3 nüsha, ıslak imzalı)

 Sicil Müdürü Yardımcısı Atanması İçin;

Atanma gerekçesinin yer aldığı Birlik Yönetim Kurulu Kararı

Nüfus cüzdanı fotokopisi

Adli sicil kaydı örneği (e-devlet üzerinden)

Askerlik durumuna ilişkin belge (erkek adaylar için, e-devlet üzerinden)

Sağlık kurulu raporu (görevini yapmaya engel olacak bir sağlık sorununun bulunmadığını gösteren, tam teşekküllü hastaneden alınmış)

İş tecrübesine ilişkin bilgi ve belge

Diploma sureti (Birlik veya noter onaylı)

Sicil Müdürü Yardımcısının Görevden Alınması İçin;

-Görevden almaya ilişkin haklı bir gerekçenin sunulduğu Birlik Yönetim Kurulu Kararı

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Scroll to Top